Vertical Court Residency by HYLA Architects

HYLA Vertical Court 2

By self-proclamation, I sometimes go by “Zen Master Jeff” because of my easy-going demeanor. But others say it’s because of my unremitting admiration for the balance of modern design and nature blended together. It’s a passion. Maybe even an addiction.

Another culprit to add to my catalog of substance abuse is the recently finished Vertical Court project designed by HYLA architects in Greenback Park, Singapore. It’s a single multi-storied residential complex that, at it’s core (literally), houses an incredible courtyard on two levels. On the first level, a frangipani tree sits in the middle of a pond, framed by a timber clad box. The double volume living room and the dining room wraps around this courtyard. The second story level of the courtyard lies over the dining area and in front of the master bedroom. The full height glass facade facing the courtyard is screened by interlocking vertical and horizontal timber members. The courtyard offers the house a lot of privacy as well as letting in light into the center of the house. It also acts as a buffer against noise from a major road a distance away.

HYLA Vertical Court 3

HYLA Vertical Court 4

HYLA Vertical Court 5

HYLA Vertical Court 6

HYLA Vertical Court 7

HYLA Vertical Court 8

HYLA Vertical Court 9

HYLA Vertical Court 10

HYLA Vertical Court 11

HYLA Vertical Court 12

HYLA Vertical Court 13

HYLA Vertical Court 14

HYLA Vertical Court 15

HYLA Architects


Two cents...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s